30 Nisan 2012 Pazartesi

Car Boot Sale

Bu yazımda İngiltere'nin en sevdiğim faaliyetlerinden birini anlatacağım sizlere. Son yazılarımda hep tasarruf, geri dönüşümden bahsettim. Bu yazıda da geri dönüşümün ve tasarrufun İngilizler tarafından kültürel bir yansıması olan "Car Boot Sale" den, yani insanların bir araya gelip arabalarının bagajlarında getirdikleri eşyaları satmasından bahsedeceğim.

Car Boot Sale veya insanlar arasında söylenen kısaltılmış adıyla car boot İngiltere genelinde çok yaygın bir uygulama. Wikipedia'da yazan bilgilere göre car boot sale 1970'li yıllarda bir papazın Canada'da tatilde iken gördüğü benzer bir uygulamayı İngiltere'ye getirmesi ile başlıyor ve daha sonra ülke genelinde yaygınlaşıyor. Şu an tüm ülke genelinde yılın her hafta sonunda -özellikle Pazar günleri- bir yerlerde car boot'lar kurulmakta. Bu pazarlar genellikle geniş yeşil alanlar, okul bahçeleri, araba park yerleri gibi alanlarda olmakta.

Car Boot Sale'in mantığı; insanlar evde kullanmadıkları yeni veya eski eşyaları -aklınıza ne gelirse; kitaplar, DVD'ler, küçük ev eşyaları, elbiseler, mutfak eşyaları, süs eşyaları, oyuncaklar, bitkiler, tablolar, v.s.- arabanın bagajına doldurup bu alanlara satmaya geliyorlar. Ve gerçekten çok uygun sayılabilecek fiyatlara satıyorlar. Benim çok beğendiğim bir geri dönüşüm kültürü. İsraf etme, eğer ihtiyacın yoksa ihtiyacı olana uygun fiyata sat.

Benim bu pazarda görüp en çok hoşuma giden bir olay ise; bir babanın küçük oğluyla gelip pazarda açtığı stant idi. Baba biraz daha büyük bir standa evde kullanmadıkları eşyaları koymuş satıyor, oğlu ise hemen yanında eski oyuncaklarının bulunduğu küçük bir stant açmış satış yapıyor. Çocuk kullanmadıkları oyuncaklarını orada satacak, kazandığı parayla belki de kendisine yeni oyuncaklar alacak. Bir çocuğa tasarrufu bundan daha güzel nasıl öğretebilirsiniz?

Sizlerde böyle bir car boot'a gitmek isterseniz, yerlerini öğrenmenin en iyi yolu; evinize gelen reklam gazetelerinde Car Boot Sale reklamlarına bakmak veya internette araştırma yapmaktır. Sizlerde benim gibi ıvır-zıvır'dan hoşlanıyorsanız orada uygun fiyata çok güzel şeyler bulacağınıza eminim :)

Saygı ve selamlarımla..

Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder